Není softshell jako softshell

Softshell je bezesporu skvělý funkční materiál, ale na co bychom si měli dát pozor?

Umíte si správně vybrat?
Podle čeho se rozhodnout?

 Nejdůležitější je si ujasnit do jakého počasí chceme oděv ze softshellu nosit a jaké aktivitě se budeme věnovat. Jestliže vybíráme pro dítě, tak musíme zohlednit, zda je hodně aktivní a tím pádem se dost potí nebo si spíše v klidu hraje a posedává.



Skvělá je u tohoto materiálu bezesporu voděodolnost a větruvzdornost. Zatímco u větruvzdornosti se údaj neudává, u voděodolnosti ano. Udává se v mm vodního sloupce, který je schopen materiál udržet, než začne vodu propouštět. Je to první uváděný číselný údaj. Např. 10000/3000 (nebo zkráceně 10/3 ) – číslo za lomítkem je paropropustnost.

Bonusem může být vodoodpudivost, díky které se do povrchu látky nevsákne voda (steče po povrchu) a neulpívá sníh.

Pro potivce a nadšence jakýchkoli aktivit je hodně důležitý údaj o prodyšnosti či paropropustnosti .Údaj se uvádí v jednotkách .. g/m2 za 24 hodin a znamená kolik gramů vodních par je schopen materiál propustit za jeden den. Důležité je také zmínit, že čím vyšší prodyšnost tím se mírně snižuje jeho větruvzdornost.

A co když údaje chybí? V tom případě se buď jedná o softshell bez membrány (malá voděodolnost, větruvzdornost, ale vysoká prodyšnost) nebo výrobce zapomněl tyto údaje uvést, takže člověk neví, co od takového oděvu očekávat.

SOFTSHELL A ÚDRŽBA

Prát softshellové oblečení není VĚDA, nebo ano? Hodit do pračky, zapnout, a pak pověsit. Nic složitého.

 ALE 

- zkontrolujte na jakou maximální teplotu, je doporučeno oděv prát  jinak hrozí rozlepení či jiné poškození softshellu

- rozhodně perte v prášku určeném na funkční oblečení, může se to zdát zbytečné, ale díky tomu si softshell zachová své jedinečné vlastnosti

máchadlo NE ! Naruší membránu a softshell přestane být paropropustný!

- pověsíme, usušíme. Rozhodně ne na topení a nepatří ani do sušičky !

Neřekla jsem vám nic nového? 
Nebo jsou to pro vás cenné informace ? 

Ať vám softshellové oblečení slouží dlouhá léta a užijte si v něm spoustu krásných okamžiků, i když zrovna nebude svítit slunce .